Home Homeostase Over Mij Blog
Homeostase Over mij Blog
HomeBlog

MAANstruatie, hoe werkt nou je menstruatiecyclus?

Geplaatst:

De maan heeft onwijs veel invloed op je hormoonhuishouding. En of je nou wel of niet gelijk loopt, de maanfases lijken exact op die van de menstruatie. Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw ooit begonnen is met nieuwe maan (menstruatie) en volle maan (eisprong). Alleen hebben wij dit vaak met anticonceptie een beetje in de war geschopt.

In deze periode is het dus heel belangrijk om je rust te pakken. Je lichaam heeft nl alle energie nodig. Gun jezelf dit ook echt. Ik maak weleens een grapje over de chocola, maar laat je niet verleiden om te zwichten voor allerlei suikers, want je gooit alleen maar olie op het vuur.

Na je eerste week menstruatie begint de periode voor je eisprong, je oestrogeen stijgt en dit geeft een positief gevoel. Dit is het 1e kwartier van de maan. Vaak voel je je op dit moment het meest fit, je hebt veel energie. Je bent weer uit je schulpje gekomen en kunt de wereld weer aan. Je maakt nieuwe plannen, zit boordevol ideeën en je zelfvertrouwen is groter dan ooit. Dit gaat door tot aan de eisprong, daar is dan ook de piek. Je voelt je hier echt als herboren en niks staat jou nog in de weg. 

Dan volgt volle maan. Een nacht waarin gemiddeld iemand 18 minuten korter slaapt, slecht slaapt, sneller wakker word, heftige dromen heeft etc. Vaak hebben we een hoger libido doordat je testosteron stijgt vlak voor de eisprong (Ja dat eitje moet nu natuurlijk bevrucht worden :p) en alle emoties zijn versterkt. Zowel postitief als negatief. Je oestrogeen daalt in korte tijd, progesteron word aangemaakt, je humeur slaat om en de ellende begint ;) 

Dan komen we in het laatste kwartier van de maan. De laatste week voor je menstruatie. Je progesteron daalt weer en je oestrogeenniveau zit op een dieptepunt. Het poetsen kan beginnen, want de week staat in het teken van cleanen, opruimen en detoxen. Zowel je huishouden in huis als in je lichaam. Loslaten van oude patronen. Chagarijnigheid, neerslachtigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en PMS kunnen zich voor doen. 

Delen via:

Meer Blogs


Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
Praktijk Melanie Roes
Goorsestraat 10
7496 AD Hengevelde
+31 (0)6 477 911 66
privacyverklaring  /  algemene voorwaarden
website:erik.fm