Home Homeostase Over Mij Blog
Homeostase Over mij Blog
HomeBlog

Vandaag een depri dag? Maak bananenbrood!

Geplaatst:

Weleens gehoord van tryptofaan? We noemen het ook wel L-tryptofaan. Het is een essentieel aminozuur en dat houdt in dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken, maar dat je dit uit je voeding moet halen. Je kan je voorstellen dat je hier dus zomaar een tekort aan kan hebben. Ook hebben we dagelijks eiwitten nodig om te zorgen dat die aminozuren omgezet kunnen worden.

L-tryptofaan wordt in het lichaam omgezet in 5HTP, wat vervolgens weer omgezet wordt in serotonine. Serotonine is een gelukstofje die zorgt voor stemming, eetlust, emotie en slaap. Dit komt omdat serotonine weer omgezet wordt in melatonine, wat zorgt dat je goed kunt slapen.

Serotonine speelt een grote rol bij depressies of depressieve gevoelens. Vaak worden er dan de zogenoemde antidepressiva (SSRI) voorgeschreven, alleen die hebben ook heel erg veel nadelen.

Gelukkig kun je hier ook zelf heel wat aan doen! Bewegen is ontzettend belangrijk, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. En dan bedoel ik bijvoorbeeld wandelen op een net iets hoger tempo dan wat voor jou normaal is. Een ander ding is om iets te gaan leren wat je nog niet kunt. De voorwaarde is wel, iets doen wat je dit heel leuk vindt, anders werkt het niet. Hiermee zorg je dat je hersenen fit blijven.

En als laatste is dat natuurlijk voeding. Door voeding te eten met tryptofaan verhoog je dus indirect je serotonine.

Waar zit dit dan allemaal in?

Chocolade, ja zeker dames! Ik heb het dan wel over de pure variant die het gezondst is 😉

En o.a. in bananen, haver, dadels, spinazie, amandelen, kersen, kiwi, avocado, pitten en zaden, melkproducten, eieren.

Vanmorgen heb ik een echt heerlijke bananenbrood gebakken, met havermout en boordevol eiwitten, een echte tryptofaanbom! Daarbij heb ik yoghurt met noten en zaden gegeten. Eet je dip maar weg! Kijk voor dit recept op mijn instagram stories! instragram.com/praktijk_melanie_roes

Delen via:

Meer Blogs


Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
Praktijk Melanie Roes
Goorsestraat 10
7496 AD Hengevelde
+31 (0)6 477 911 66
privacyverklaring  /  algemene voorwaarden
website:erik.fm