Home Homeostase Over Mij Blog
Homeostase Over mij Blog
HomeBlog

Waar heb jij vetopslag? Dit onthult het over je hormoonhuishouding!

Geplaatst:

Belangrijk om te weten is dat ons lichaam voornamelijk energie haalt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Het lichaam kan uit al deze bronnen van energie vet opslaan, wat handig is als reserve in sommige situaties. Teveel opslag gebeurt als je lichaam een overschot heeft aan deze bronnen. Zoals iedereen vrijwel weet als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, gaat je lichaam vet opslaan.

Vet op de buik (Bierbuikje)

Klachten als opgeblazen gevoel passen bij mensen die voornamelijk vet opslaan op de buik. Dit kan komen door het eten van te veel snelle koolhydraten, zoals bijvoorbeeld wit brood, rijst, pasta, koekjes, snoep. Ook alcohol veroorzaakt vetopslag op de buik, bij mannen hebben we het dan over het welbekende ‘bierbuikje’. Dit komt doordat alcohol je metabolisme vertraagt. Dit buikvet wordt vooral opgeslagen rondom je organen en dat noemen we dan visceraal vet.

Om buikvet te lijf te gaan is voldoende bewegen en een gezond eetpatroon een must. Ook het drastisch verminderen van alcohol en suikerinname zijn nodig om van dit vet af te komen.

Vetopslag als zwembandje ook wel het 'appelfiguur'

Mensen met een zwembandje hebben vaak last van veel stress. Als je erg veel stress hebt, maakt je lichaam veel cortisol aan. Dit houdt de vetverbranding tegen. Stress is niet alleen het gevolg van het ‘druk’ hebben maar ook van slaaptekort en emotie-eten. Vaak i.c.m. een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en hoofdpijn. Zij hebben vaak zin in zout eten en dat verergert deze klachten natuurlijk.

Belangrijk voor deze vrouwen is uiteraard een gezond leefpatroon, gezonde voeding met vooral eiwitten, verminder cafeïne- en zoutinname en zorg voor voldoende slaap, ontspanning en rust.

Vetopslag op de heupen (love handles)

Vetopslag op de heupen komt veel voor bij jonge vrouwen in het begin van de menstruatieperiode, bij vrouwen in de overgang en vrouwen waarbij de hormoonhuishouding uit balans is.

Dit zijn de echte zoetekauwers, ook wel insulinetypes. Vaak eten deze vrouwen veel aan koekjes, snoepjes en frisdranken. Ook een teveel aan brood, pasta en aardappelen zorgt voor vetopslag op de heupen, dit heeft te maken met het (te)veel eten van producten met gluten. Vaak hebben zij dan ook van die rode bultjes aan de zijkanten van hun bovenarmen, wat een reactie op gluten kan betekenen.

Voor deze mensen is het belangrijk een gezond voedingspatroon met minder (snelle) koolhydraten na te leven. Veel te bewegen (vooral krachttraining) en ook het verminderen van alcohol is echt nodig om hier wat aan te doen.

Vetopslag op benen en billen

Dit is een vorm van vetopslag die te maken heeft met oestrogeendominantie. Als je lichaam te veel oestrogeen aanmaakt of te veel xeno- en/of fyto oestrogenen binnenkrijgt of dit niet goed kan afbreken, gaat je lichaam deze hormonen opslaan op je billen en bovenbenen.

Het afbreken gebeurt in de lever. Deze heeft voldoende B vitamines, chlorofyl (groene groentes), magnesium, zink en omega 3 nodig om dit proces goed te kunnen doen. Ook is het belangrijk zoveel mogelijk BPA plastic te vermijden en je testosteron te verhogen. Dit type heeft vaak zin in zuivel en zoet. Groenten zoals spruitjes, bloemkool, broccoli en boerenkool zijn voor type erg belangrijk om te eten.

Vetopslag op het gehele lichaam

De meeste mensen hebben hier last van en dat is het gevolg van een algeheel ongezond leefpatroon. We noemen dit ook wel het schildkliertype. Klachten als overgewicht, weinig energie, koud hebben, haaruitval en constipatie zijn bekende klachten. Zij hebben vaak niet eens zoveel zin in eten, maar afvallen lukt niet.

Door een leefstijl met uiteraard te veel snelle koolhydraten, transvetten, kant- en klaar en bewerkt voedsel is de hormoonhuishouding vaak totaal uit balans.

Een goede stap is hierin om zelf voedsel te bereiden en pakjes, zakjes en kant- en klaarmaaltijden zoveel mogelijk te vermijden. Veel vers fruit te eten en water drinken. Oppassen met het eten van veel gluten en rauwe koolsoorten. Jodium binnenkrijgen door bijv. zeewier is dan ook noodzakelijk.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak! info@melanieroes.nl/0647791166

Delen via:

Meer Blogs


Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
Praktijk Melanie Roes
Goorsestraat 10
7496 AD Hengevelde
+31 (0)6 477 911 66
privacyverklaring  /  algemene voorwaarden
website:erik.fm