Home Homeostase Over Mij Blog
Homeostase Over mij Blog
HomeHomeostase

Homeostase

Homeostase (= gelijk blijven) is het vermogen van het lichaam om, ondanks steeds wisselende omstandigheden, het inwendige milieu van het lichaam stabiel en relatief constant te houden.

HET IS 1 VAN DE BELANGRIJKSTE PROCESSEN VAN HET LICHAAM!

In het lichaam zijn er heel veel verschillende systemen (zoals ademhaling, spijsvertering, uitscheiding) die verandering veroorzaken in het inwendige milieu. Een voorbeeld hiervan is verandering in de zuurstofconcentratie in het bloed bij ademhalen en de verandering van suikergehalte in het bloed bij spijsvertering. Om ondanks deze vele veranderingen de omstandigheden constant te houden zijn er dan ook veel verschillende regelsystemen nodig. Een voorbeeld hiervan is het systeem dat de lichaamstemperatuur reguleert. In dit soort regelsystemen spelen het zenuwstelsel en ook hormonen een belangrijke rol.

Bijvoorbeeld je gaat naar buiten de kou in (omgeving), het lichaam past zich met de regelsystemen aan.

Je kan je voorstellen dat door de jaren heen onze omgeving constant is veranderd. Alleen onze hormonen werken nog steeds hetzelfde als 10.000 jaar geleden. Dit geeft veel stress in 't lichaam, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan.

Zorg dat je hormonen weer in balans komen


Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
Praktijk Melanie Roes
Goorsestraat 10
7496 AD Hengevelde
+31 (0)6 477 911 66
privacyverklaring  /  algemene voorwaarden
website:erik.fm